Tuesday, April 22, 2014

FRIM dan titian kanopi

assalamualaikum

lama giler x update blog..ha..ha...almost 1 bulan. apa yg di sebut si hasnah ni pun x tahu..ok, aktviti paling menarik for this month..yeh!!!lamo dah den teringin nak gi & buat aktiviti gini...lama sih ditinggalkan..

ok, sapa tahu FRIM kat mana? angkat tangan!!ok lah, mudahnya FRIM terletak kat area kepong-selayang..utk sapa2 yg nak gi dgn pengangkutan awam, leh trn kat kepong sentral and ambik teksi kat bwh jambatan tu utk ke FRIM..& jgn lupa ambik no pakcik teksi tu cause nanti ada yg x blk ke rumah pulak..so, sebenarnya better korang sewa atau gi dgn kenderaan sendiri and lg better kalo car pool cause agak sukar jugak nak parking kat area sini kalo gi weekend atau cuti umum...ramai org and of course mesti payah utk parking lgpun kena sokong green environment ya...ni adalah salah satu drp langkahnya..tiket msk utk ke FRIM ni...sorang rm 1 and kereta rm4...faham tak? meh aku bg contoh. mcm kitaorg hr tu ada 4 org dlm kete..so total kena byr rm8..kalo sapa gi naik basikal ke FRIM tu, aku x pasti pulak berapa...lupa nak tanya guard

ok, kat sana...first stop kitaorg adalah picnic area..naik atas2 tp x de lah atas sangat...atas yg kureng sikit org berpicnic and dekat sikit utk menyiram kaki..ha..ha..x mandi pun..main siram2 kaki je...& mkn2..terima kasih to kak diya (cekodok yg sedap) & muni (sandwich yg superb) sebab bwk makanan..emi jugak cause bwk air utk kitaorg..aku? ha..ha...sebab mlm jumaat tu ada hal sikit..aku bwk diri je lah..ha..ha..teruk2!!

and then, emi kata 'jom naik jambatan gantung!!'..mahu!!!lama dah tengok kat tv, nak try jugak...jadinya, mkn dgn cepat..main2 air sikit2...singgah beli air jambu and buahan tempatan..gi kat kete and gi kat tempat tu..gi sana, nasib baik nampak 1 tanda: sila beli tiket di kedai cenderamata utk ke jambatan gantung. sabar je lah..nasib baik perasaan, kalo tak memang meraung kat atas tu...lupa pulak nak bgtahu..tukang tunjuk arah kat FRIM ni adalah emi cause emi pernah bertapa kat FRIM ni utk 2 minggu siapkan a part of her Msc project

ok, x jauh pun jln msk jambatan tu ke kedai cenderamata tu...ok, harga tiket utk <12 1.student="" years:rm="">13-apa2 umur asal student):RM3 & dewasa: RM5..and sikit penerangan pasal jauh dr starting point and keadaan jln...ok, seriously perlu ada sikit stamina dgn keadaan jln yg agak mendaki kira2 500 meter..so, kalo rs penat tu..slow down sikit and make sure korang tahu kwn korang kat mana..kut2 dah duduk x larat jln ke atau apa...jgn risau cause in sha allah korang x kan sesat cause org FRIM dah buat jalan kebenaran utk korang sampai ke jambatan gantung tu...unless korang mengatal nak lalu jln yg dah ditutup...please don't ever do that...

ok, pemandangan sangat cantik ms jln2 kat jambatan tu...leh nampak menara TM dr jambatan and a few bangunan yg tinggi just nampak kabur sikit...jerebu lg gamaknya...and sila jgn buat aksi seperti mengoyangkan jambatan atau berlari and melompat2..di larang sama sekali..kalo nak buat gak...tunggu lps jambatan..jgn nak menyusahkan org lain ya...sian kat orang and jambatan sepanjang 1.5 meter ni ada 3 platform..sila ikut kuantiti berapa org yg perlu ada pada setiap platform and jarak antara satu individu ke satu individu adalah 3 meter..bukan bermakna korang kena ukur ya..ada tanda merah kat atas papan tu...just follow it and in sha allah korang akan selamat trn dr jambatan gantung tu...ok, kata pegawai FRIM, jambatan gantung paling panjang terletak di Kulim, Kedah...wah..best nii...kena cuba..and di iktirafkan sebagai jambatan gantung paling panjang di dunia setakat ni..harus cuba..korang2 yg takut gayat pun leh cuba..jgn risau...sgt selamat kalo x de org buat perkara terlarang seperti di atas..cabar diri sendiri..ala2 fear factor gitu...dah pass ni, leh daftarkan diri utk next season pulak..he..he...

ok, picture time: kredit to me & lovely emi

berpicnic dulu...sedapnya

suasana berkelah with family...air yg sangat cetek..rs nak gi tmpt lg atas je

with them...

kami bertiga...mcm biasa...x de yg luar biasa...bersiap sedia mendaki

suasana di FRIM

permuakaan jln sejauh 900 meter before sampai ke check point seterusnya

dah sampai ke titian kanopi...ni laluan msk ya...perlu daki sepanjang 500 meter...

jalan mendaki sepanjang 500 meter

kepenatan muni & emi

ambik gambar jap

peace yo

jln2...jln2

sampai dah titian kanopi...tunggu turn utk naik

pemandangan dr checkpoint

gayat atau tidak? ini lah msnya


gaya ayu kak diya vs ketakutan di hadapi

pakai dress merentasi laluan sukar b4 sampai ke titian kanopi

muni dah berjaya walaupun agak scary

tiba di check point 1

pintu msk ke jambatan titian kanopi

kalo korang rs nak berbasikal...sila lah sewa drp mereka..ada jugak basikal utk 2 org...mcm best je...x pernah try..tu ada senarai harga ikut jenis basikal and just for rent on Sunday and Saturday...

so, kalo teringin nak ke FRIM..sila pakai attire yg suitable ya...tracksuite, t-shirt, sport shoe...leh je pakai selain drp tu..tp utk selesa sila pakai pakaian riadah ya..ok, apa lagi...sekali sekala apa kata tukar aktiviti beriadah pulak...ms bersenam pun kureng adakan?

ok, take care ^-^

1 comment:

Hazwan Hafiz said...

Wah info menarik pasal FRIM !
Terima kasih !