Monday, March 27, 2017

movie review: power ranges the movie 2017

assalamualaikum

movie review kali ini...firstly, tq muni caused temankan I tengok cite ni....haha...mengimbau zaman kanak2 dulu

ok, power rangers movie kali ini, well it is same as what we saw and watched before..just ditukar sikit, the 5 persons tu masing2 got their own problems. the watak's name is still the same: jason (red ranger), kimberly (pink ranger), billy (blue ranger), zack (black ranger) and trini aka didi (yellow ranger). Cite was started with Zordan area, when he and his friends hold the ranger's stone and they all di tewaskan oleh Rita. untuk mengekalkan batu supaya tidak jatuh di tangan Rita yg jahat tu, Zordon mengorbankan dirinya plus metroid langgar bumi as well as menyebabkan kepupusan dinasour and batu2 itu tersembunyi, well Rita tercampak jauh ke dlm laut. millions years later, the 5 teenagers came. Jason ni curi lembu and caused kete rosak during the night he stole the cow. Kimberly pulak tumbuh her ex boyfriend face and gigi dia jatuh while Billy caused his lunch box exploded. this 3 guys need to go for weekend detention class and this is where they met each other.

when Billy said to Jason, he can helped Jason terlepas drp pengesan kaki (Jason case was classified as juvana case and he need to be at home by 7 am or else police will come and caught him wherever he was) and can let Jason to drive his mother's van..Jason agreed to do it. Billy asked Jason to take him to the mint where he believed there was something precious thing at that place. Jason willing to help Billy but just for a while. Then, he went around the mint and saw kimberly dive from high place. then, they saw zack as well as trini. Billy caused huge exploded in the mint and all of them gathered around Billy and saw the 5 different color of stone. they took it and quickly run from the place as they heard police siren. when they try to run away, Billy lost control of the car and the next morning they wake up, they already at home and gain a new power

They went back to the mint area and went to the weird place where they met alpha 5 as well as Zordon. However, it took them long time before they can morphine to power rangers. and at the same place, Rita had wake up and try to find a Crystal to conquered the earth

can they morphine at last? is Rita find the Crystal? why they cannot morphine? is Zordon back to live at last? can power rangers defeat Rita and angle groove become peace again...that's u need to watch. this movie was classified P13..means children less than 13 years old need guardians who aged at or more than 18 years old to accompany them. well it was nice to feel back your old time and for me during I was 8 or 9 years old. never miss the showed during pass time

for this movie I gave 3/5 starts. I heard that it will be 5-6 squeal of power rangers after this. cannot wait to watch it...and maybe the green ranger will come at the second squeal

the rangers...in this movie, the costumes are nice and i like it...well done guys for the movie

ok, next review for our second movie...Muni and I watched 2 movie during our last outing...hehe...tq for reading and take care ^-^ 
             

Monday, March 20, 2017

cikgu tuition. Tuition PT3 and SPM di TTDI and seksyen 13 Shah Alam Selangor

assalamualaikum

lama dah x menaip...x de latest picture yg nk di kongsi plus kehilangan kak diya memang mendatangkan kesan mendalam...moga akak tenang di sana..al-fatihah

since early March 2017, I started my part time job as tuition teacher and for this moment I am a teacher for 2 classes, which I was asked (parents and students) to teach English for pt3 as well as SPM. since it was more than 15 years I left my secondary school, the first thing was to prepare myself in term of the syllabus as well as novel. Actually, at the first week, I was asked to teach BM for pt3..haha, it sound easy right...BM..but once the students asked for grammar for example memberikan...why mem and kan were at the end...haha, payah sih...BM grammar rule is not same as English...so, luckily the parents find the suitable BM teacher for my PT3 students...kalo x payah lah wei....so, I need to fresh  and flesh back the BM grammar. Furthermore, since I also student, teaching English help me to improved my grammar, vocabulary and learn how to explain...

setakat ni, I am fully occupied for Saturday and still available for Sunday. As for my partner, cikgu Diana, she is not fully occupied on Saturday and weekdays currently but she almost fully occupied for Sunday. For those parents who wish us to teach their children, you are free to ask us via whatsup, sms and call. Since the mid exam had finish (March 2017) before the school break, some of students already get their result and based on experienced, it is better to start earlier, mostly if the student had or facing difficulty to understand certain subjects mainly for those who will sit for big examination such as UPSR, PT3 and SPM. Maybe during the school time or school tuition itself are not enough for them to understand the certain topic
    You can learn together with your friends or doing tuition by your own aka private class...don't forget to get us a call if you're interested to join....There will be a special price for 1 class with more than 2 students..

ok, that's all and tq for reading ^-^ 

Friday, February 17, 2017

the genomian 2013 video

assalamualaikum...

di saat I menulis post ni, sahabat yg sering memberikan semangat, tunjuk ajar serta nasihat telah pergi selamanya...kak adiya, sgt terkejut setelah membaca apa yg di antar oleh malia usai selesai membaca yassin and sgt terkilan cause kita memang ada niat to met together with muni ms terdekat ni caused x jumpa masa birthday saya hari tu...tp ALLAH lebih sayangkan akak...akak pun pergi hr yg baik, hr jumaat and hope roh akak di samping org yg beriman...maaf saya sebab x dpt menziarahi akak buat kali terakhir kerana sy x rasa sy sekuat muni dan disebabkan oleh hal2 yg x dpt dielakkan...hanya titipan doa, al-fatihah serta yassin yg mampu sy titipkan...sy akan ingat segala nasihat akak dan akan terus berjuang utk habiskan pengajian saya...dan akak akan menjadi salah satu sebab kenapa sy kena abiskan pengajian saya...and sy percaya itu juga apa yg akak pun harapkan drp saya...saya akan terus ingat akak dan apa impian kita (sy, akak and muni) yg akak x dpt tunaikan, kitaorg akan teruskan....

sebabkan itu, I terus teringat saat2 di USM ms sambung master...and rsnya baik simpan dulu video tu di sini....sahabat di kala susah and senang, hope kita semua akan bersahabat sehingga ke Jannah and I miss u guys soooo much!!!

jom, tengok video yg dibuat khas oleh fawaz to the genomian :
https://www.youtube.com/watch?v=MxoG5-nSPdY

al-fatihah buat kak adiya and akak sentiasa dlm ingatan saya


Monday, February 6, 2017

best OST korea drama 2016

assalamualaikum

time2 mencari idea and menghilangkan rs bosan caused teman 1 blk kat uni ni dah x de..huhu...i had my korea best OST drama...ni I punya pendapat sendiri and mungkin pendengaran and our opinion is different..for 2016, my favorite OST are:

1. Descendant of the sun
almost all the song memang best.....i like and ada group from korea buat medley lagu2 ni...memang up

2. Scarlet heart
lagu2 kat sini memang mantap and byk variasi lagu2 kat sini....

3. Goblin
sapa yg x tahu cite goblin kan? lagi2 kalo korang memang follow cite2 korea...tul tak? ditambah dgn watak utama and yg second lead hero tu...hehe..tp cite goblin ni byk lagu yg agak mendayu and x sebanyak lagu mcm 2 cite di atas....tp still boleh layan lagi

cite2 lain pulak...OST memang best, just OST drama x byk yg best sebagaimana cite di atas...ni pendapat I...korang pulak

ok, tq for reading and take care^-^ 

Friday, February 3, 2017

movie review: Split

assalamualaikum

movie review kali ni....Split..tempat: cathy cinema, damansara last FRiday 27/1/2017, partner in crime: ijah...haha..al-kasihnya, that was her last balik before faced her final exam this coming june 2017...

synopsis:
Girls sedang menyambut birthday party at the cafe and ada salah sorang drp mereka ni x bercampur dgn org lain. in short with other girls..so, bila time semua org dah balik, uncle girl ni still x dtg jemput dia..makanya, ayah kepada birthday girl ajak dia ikut diaorg sekali and dia akan drop dia kat rumah dia..mula2 the birthday girl dgn kwn dia x nak...tp ayah birthday girl still nk ajak diaorg...ms kat parking lot, ada sorang laki ni ketuk kepala ayah birthday girl and msk dlm kete di tempat driver...bila tengok org x di kenali msk kete, semua dah panic and laki ni sembur muka diaorg dgn alat pelali...bila sedar je..ketiga2 mereka dah ada kt tmpt lain..

setiap kali laki tu msk blk diaorg, perangai laki tu berbeza2 dan buat the girls pelik..and pada ms yg sama, birthday girl dgn kwn dia ni memang sedaya upaya cuba cr jln kuar..tetapi memang sia2...any by the end, dia org semua diasingkan di bilik lain2 and everytime salah sorang cuba kuarkan diri, laki ni akan minta salah satu pakaian diaorg, kotor katanya.

at the other part of this story, menceritaka laki ni ada email and nk jumpa sorang psychiatric doctors..and everytime bila jumpa dr ni, dr ni akan meneka sapa laki ni...rupanya, laki ada 23 personaliti yg berbeza dlm dirinya and menanti personaliti yg ke 24 dikenali sebagai monster utk muncul...everytime ms seisi kaunseling, dr ni akan cuba menenangkan laki ni and ingatkan dia utk munculkan and buat dirinya yg betul tu muncul and menguasai semula dirinya...

selanjutnya...kena tengok sendiri cite ni...adakah monster akan muncul? adakah the girls akan selamat? mcm mana dr tu boleh membantu laki ini? and apa sebenrnya berlaku sampai ada 24 personaliti yg berbeza dlm kehidupan?
poster di sebelah kiri tau

bg cite ni i rate 3/5...ok and ada part cite ni lembab sikit jln ceritanya...and boleh belajar mcm mana org yg split personaliti ni berfikir....and yg pastinya memang bahaya...huhu

ok, tq for reading and take care

Wednesday, February 1, 2017

tuition/home tuition area section 13/ttdi shah alam 2017

assalamualaikum

berita istimewa dan terhebat terutamanya utk adik2/students from UPSR, PT3, SPM atau mana2 yg seangkatan dengannya....kalo still tercari tutor atau kelas tambahan selain drp kelas2 korang yg cikgu sediakan di sekolah...apa kata kalo korang try utk tuition or home tuition ni...

adik2 yg bkn form periksa pun boleh juga mendaftar utk kelas ini..bak kata org prepare awal and mudah faham dr awal...and harga setiap kelas memang berpatutan and paling ramai pun satu kelas adalah 3-4 org yg biasanya yg ambik group ni memang dgn kekawan yg korang dah kenal...so, bila dah kenal satu sama lain, mesti korang lagi cepat nk faham sesuatu subjek tu kan? caused in my opinion, I lagi suka kelas berdiscusi ni caused lagi cepat utk ingat compare baca sendiri...kalo nak kelas perseorangan pun boleh...x de masalah caused sesetengah org lagi prefer method study sendiri...in short, ikut mana yg korang minat. utk kelas beramai ni, ada special diskaun yg korang boleh dpt....pendek kata tawaran ni memang korang x pernah dpt kat mana2 pun...

setakat ni, utk service tuition ni, korang akan ikut tuition ni di perpustakaan shah alam kat seksyen 13 tu atau mana2 tmpt yg akan diberitahu kelak and utk home tuition, cikgu korang in sha allah akan dtg ke rumah...

berikut adalah iklan utk tuition/home tuition

sekiranya berminat, apa lagi boleh lah beritahu parents korang atau mungkin ada parents yg baca post ni...jgn segan2 nk tanya atau menghubungi no kat atas tu tau...utk pengetahuan korang cikgu diana ni memang buat home tition/tuition kat area shah alam ttdi and dia dah buat home tuition ni for past 5 years secara full and most of time she will take SPM subjects...and as for me, Hasnah sy akan more ambil for UPSR and PT3 and I was a tuition teacher for 1 and half year...in sha allah, kami akan mengajar anda sebaik mungkin...

ok, tq for reading....take care ^-^ 

Tuesday, January 24, 2017

coretan ajl 31

assalamualaikum

bln january...antara event yg di nanti haruslah anugerah juara lagu aka ajl and kali ni memasuki edisi ke 31...kali ni menonton with muni kat umah muni...keseluruhan upacara thn ni...hm...kureng sikit and x rs perasaan excited nk tengok dgn sepenuhnya...means still can play handset while watching it...keseluruhannya mcm ok lah..kena di improve lagi for the next edition

as always, there were 12 songs compete to win ajl..ajl was mean for the composer as well as the lyricist..and credit to the singer who sing the song...permulaan aka opening yg mantap from jac and the winner of asia got talent...thump up...pengacara mlm tu ramai, 4 org...but honestly tq to sarimah ibrahim caused dgn her lawak selamba memang menaikkan seri majlis...lama x nampak dia mengacara kan? hope pas ni boleh jadi pengacara yg bertambah best!!yeah..and tema utk thn ni...cerita dlm lagu...hmmmm...rsnya x disampaikan dgn baik and tema tu, x sampai sasarannya

and seperti semua org tahu...the winner telah di umumkan:
1. persembahan terbaik (undian)
khalifah-hang pi mana: I memang suka lagu ni, penuh dgn semangat Malaysia and penuh dgn nasihat...persembahan pulak kesinambungan drp video klip diaorg..ramai sungguh org di atas pentas and ada 3 ekor ayam sekali

2. vokal terbaik: dayang nurfaizah (lelaki teragung)
memang mantap giler suara dia..I kat umah pun terpegun and tepuk tangan...feel tu memang rasa..plus pernah jd ost 7 hari mencintaiku

tempat ke-3: pencipta lagu & lyric: razif. projector band. sudah ku tahu
well, honestly agak terkejut gak lagu ni menang tmpt ke-3..tp meman x boleh di nafikan gabungan lagu tu...balada and ada rock as well as the lyric..congrats! 

tempat ke-2: pencipta lagu & lyric: Ajai. misha omar & hafiz: terima aku seadanya
ost cite di astro prima: uda dan dara. I memang target 1 lagu duet akan jadi top 3 and this was one of my favorite song...memang payah misha & hafiz nak menang vokal terbaik utk lagu ni...but I suka u guys menang utk award lain

First place: pencipta lagu (natasha), lyric (Im Imran). dayang nur faizah-lelaki teragung
yg ni memang deserved to win...lyric yg sgt puitis and sesuai dgn drama tu...kalo baca and dengar blk lagu ni memang best and boleh menitiskan air mata jika di hayati sepenuhnya...dgn musician yg mengiringi plus pakaian dayang (I suka dia pakai mcm ni...simple and elegan) dah tahap international..yeah

persembahan2 yg lain:
1. akim- batman je x de...penjahat lain semua ada..hehe
2. aiman tino-lirik lagu ni telah di ubah pd few parts due to the teguran and viral di web..I rs u nyanyi ms semi final lagi ok...x pe dik, boleh improve lagi
3. elizabeth tan & awi rafael-sweet performance n I suka suara unik lizzy
4. shila hamzah & alif satar-nice duo...but bunyi stamp tu x dengar sgt lah...bunyi tu yg menjadikan lagu ni unik
5. mawi & shamsul yusoff- wow...gila la shamsul rap...memang thump up...antara performance I like and di campurkan dgn suara mawi memang best
6. suffian suhaimi-suara memang superb...I target kalo x dayang menang utk vokal, he maybe the one...
7. hazama and the penglipur lara-performance yg best!!joke element...suara x payah ckp..memang best
8. black-abg navy, suara ms jerit tu agak kureng sikit..sorry bro yg lain2 ok


finalist for ajl 31

the winners

vocal winner: dayang nurfaizah


ok, tu dia coretan for ajl 31....what'e next for ajl 32? hope the weakness part from ajl 31 can be improve and hope there will be not more than 2 mc caused lebih tu mcm crowded pulak...this is my opinion and hope more new singer will born utk memeriahkan ajl...yeah

tq for reading and take care ^-^