Monday, November 20, 2017

hapi convocation ijah!!

Assalamualaikum

yeah..after 5 years of struggling..a lots of effort, cry, missing home sooo much..she finally got what she dream of..the convocation day to azizah maamor and officially, other medical doctor in our family member after kak ety..

Her convocation was on 30 October 2017 but unfortunately I and kak ety weren't able to attend. another big boss is coming during that time and I need to be around KL..huhu...therefore, both of us spent a time during weekend to Ijah convocation..overall, the schedule by Ijah was well organized except for the homestay where my dad didn't like it much and as the result he need to follow us around (that the good sign actually or else, he will stay at the homestay or hotel by himself...hehe). I started my journey to Ipoh from KL with ETS and thank you ALLAH..I bumped with tasya, my best buddy I miss most near celcom store at NU sentral...haha..I reached Ipoh around 11.00 pm and next day at 7 am I got skype meeting with my co supervisor..haha

During the journey (there were mak, bapak, ijah, kak ety and me in the car while maznah got to work on Saturday), I was busy preparing my slaid until we stopped at bandar casia for window shopping and lunch as well as pray. Bandar cassia is looked like JPO as it sold many well known brand under one place with the affordable price I guess..haha...as my mom bought pillow, sheet etc at the chester (sorry for the wrong spelling). We continue our journey to USM as Ijah got photo shoot with her friends. While for others, we went to the home stay and suddenly ijah called us and asked for her stethoscope and chocolate..hish..hish..we sent it to her and went for shopping..well, what is the best thing to shop in penang..haha..of course jeruk and the most famous jeruk in the town: jeruk pak ali..and the kaki shopping, my mom and kak ety, mcm biasa...shopping..well for the while, mampu takat tengok je la...huhu....maznah arrived at 6 pm and she went to USM first to fetch ijah but ijah didn't hang up the phone (well, it was our fault also caused didn't inform ijah that maznah will come to fetch her)so maznah went to our place near nasi kandar line clear....so, ms tu nak malam..jadinya we went to batu feringgi to jln2 and go to avatar park..haha. while ijah berpusing2 with her friends...end of the first day

second day, family picture time: as we dress nicely to take family picture....pusing2 di tapak pesta USM. ms kejadian tu, one of my junior finally finish her master study and I pergi jumpa dia with congrats balloon. haha..we had our lunch at tapak pesta and at 1 pm me and kak ety went back to Ipoh as my train to KL was schedule at 5.00 pm. 

so, that's it the journey to USM...haha, sebenarnya on the way blk Ipoh tu..singgah lagi kat bandar cassia for starbuck and gi beli tiket murah to maps ipoh...hoho..picture time
stesen ipoh di waktu malam...cantikz..that's why i suka sampai ipoh mlm2

me and ijah at bandar cassia

muka suka lepas makan nasi kandar and mertabak

sun set at penang

ms kitaorg gi ni, ada upacara utk budha..habis semua jln jem sikit


at avatar...sila buka lampu suluh anda tau caused keadaan di sini gelap..tetapi

cantik...and lampu suluh tu berguna utk korang ambil gambar tau...

us

pada peminat journey to the west, this is your place...byk gila maskot2 utama kat sini..plus tempat ni sgt dekat dengan pantai..ada satu port tu, memang pantai, so hati2 tau..caused x de lampu kat situ

ada bunga bercahaya jugak

ok, this is the place for the avatar tu...memang dekat tokong and parking rm5..ada org akan guide korang utk parking and free for enterance

this is our homestay...ok je, tapi line internet sgt slow plus kedai2 mkn pun jauh...huhu..so, bpk kena kitaorg berjalan2

ijah and our parents..gambar yg lain akan diupload nanti...ms hr kejadian pun aku ambil gambar sendiri caused ms master hr tu x sempat nk ambik..haha..so, I x sabar nk tunggu gambar I siap..

with my junior..mira..akak so pround of you...yes, finally all my juniors already finish their study..yg senior ni, sila insaf diri ya..haha..

other genomian yg konvo sekali, master human genetic 2017

cari mira lain, mira lain yg jumpa...ambil gambar wei...

ni ms hr konvo ijah..maz x masuk, maka di tugaskan utk cari surprise present for ijah...asal ms aku konvo dulu x de..huhu


ok, that's all for ijah konvo...makanya secara rasmi, maamor clan finish study in USM with flying colors...x tahu lah kalo lepas ni generasi USM bersambung lagi kan...haha..tapi memang hatrik lah caused 3 org sambung belajar kt USM...kalo kak ety gi USM memang lagend la...dah lah semua USM kelantan..boleh masuk book of record ni..haha..that's what we call legacy

last picture

attendance check and every one is happy...ijah got 3 bouquet flowers for her convocation and officially your'e Dr Azizah Maamor now...gi rehat2 puas caused nanti kena keje kuat2...dah keje jgn lupa belanja kakak ko ni..yes^-^

tq for reading and take care ^-^  
      

Wednesday, November 15, 2017

Review movie: berbisik pada langi and tambiruo

Assalamualaikum

I memang sgt2 jarang tengok movie Malay di wayang..bukan apa, it was to hard utk mencari which Malay movie will worth utk anda tonton plus I am a huge fan of action movie..so, most of Malay movies is not action movie, that's why, I x tengok kat wayang. but because of high review and recommend by many of my friend, menggerakkan hati utk melihat filem family di wayang...mungkin review saya will help u to choose them kalo rasa2 nk purchase kat astro first kan? ok, ada 2 movie akan direview...kita review yg pertama dulu

1. Berbisik pada langit
tengok di sunway pyramid with muni. Pelakon2 cite ni rsnya x perlu diperkenalkan. memang mantap2 semua..cite dimulakan dgn kelahiran anak ke-2 the only daughter of the family. memang di jaga sangat baik sampai mendatangkan dengki pada si adik. the daughter got offer to further her study in Australia. After few years, it was a time she need to go back to Malaysia. but b4 she went back, she wanted to rode with her motorbike around Australia with her 'best friend'. during the rode, the tire suddenly burst and made the daughter fallen down from her motor. at the same time in Malaysia, the father fell uneasy feeling and had nightmare dream. what happened to the daughter? is she alive and able to get back to Malaysia? what happened to the family? tu korang kena tengok sendiri...memang berbaloi..jgn lupa tengok kt astro first tau...tengah main kt situ

My review:
I love the scene of this movie. khabir bahtia, director yg kalo korang tengok cite yg dia arah..mesti tahu, this film/movie belong to him. cite ni memanf about family. how u face the problem together and how u can trust the stranger. and most of all, patient or S.A.B.A.R and always pray. I cried at the end of movie ms the daughter buat movie for her family about her daily life and how much she missed her family..huhu

2. Tombiruo-penunggu hutan
an action movie and gambar memang cantik...action move yg menarik and di adaptasi drp novelis ramlee awang murshid. cite ni bermula drp kelahiran tombiruo. mak tambiruo diperkosa hingga melahirkan anak luar nikah..ms nk melahirkan tu, ada sorang bidan merangkap dukun yg sambut..di luar rumah dukun di kala kilat sambung menyambung, huband ni berlawan dgn perogol tu caused he wanted to kill his wife. but the end the husband die and also the wife. bomoh tu berjaya selamatkan tambiruo and kill the perogol. tambiruo dihanyutkan ke sungai dan ditemui oleh sorang lelaki. lelaki ni yg membela and menjadi ayah pada tambiruo. beberapa tahun kemudian, tambiruo dh besar and enjadi penjaga hutan. pada satu hari, ada sorang usahawan terkemuka nk buat sedikit pembangunan di kawasan hutan and masa tengah upacara perasmian projek baru tu, ada satu kumpulan membuat kacau di kawasan lain and menghalau penduduk di kawasan hutan tu drp tinggal di situ. and ms tu, tambiruo and ayahnya pergi membantu penduduk2 di situ. ms tengah bergaduh2 tu, ayah angkat tambiruo mati and tambiruo mula mengejar pembunuh ayahnya. usahawan tu serta anak perempuannya, pergi melawat kawasan yg kena ganggu tu, mereka terlibat dgn kemalangan dgn pembunuh ayah tambiruo and msk ke gaung. dua2 mati and ms menantu usahawan tu dtg menghampiri wife dia, dia nampak tambiruo kt situ and halau tambiruo...x lama lepas tu, wife dia mati and si suami menyimpan dendam pada tambiruo. so, apa yg berlaku lepas tu? tu korang kena tengok sendiri..I bg spoiler sikit je

My review:
Pd pembaca rangkaian novel ni mungkin akan merasa kecewa sikit caused byk babak2 yg x de...babak2 gaduh yg x dipotong tp korang perlu faham caused movie is for 2 hours and it was so impossible to put all together. and that's why kenapa I kureng melayan novel yg di moviekan...I lagi suka kalo buat drama caused x terlalu rushing nk ke habis. tp part gaduh dia memang best...and adakah berbaloi nk tengok kat astro first ya..hm...memang berbaloi lagi2 kalo korang memang berasal drp sabah caused about 1/3 movie ni shoot di sabah and sikit2 watak kat sini berdialek kadazan..overall it was ok and for me x effect pun watak tambiruo tu x berbaju pun...bukan nampak muka pun caused I more focus to the action not personal figure..haha

picture time: credit to Mr google

poster berbisik pada langit

poster tombiruo


ok, 2 movies for October and all the Malay movie...tq for readiang and take care ^-^
     

Tuesday, October 31, 2017

my first medal in running: hearts and action run 2017

assalamualaikum

after Sabah trip, girl trip di teruskan dgn satu aktiviti berfaedah dan sihat..haha..hearts and action tun 2017..tq maz caused sponsor larian ini...moga dimrurahkan rezeki..aminnn

larian ini diadakan last September bertempat di maeps Serdang and that was my first ever running or joined the marathon..we woke up as early 4am, and get ready to maeps..

There were 2 run categories: 6 km and 12 km and of course I took the short distance..If it has less that 3 km, I will join it also..haha...we started run around 7.15 am after funny session of warm-up by the Chinese DJ..tq bro, you really knew how to wake us up with your funny stories and way of warm-up...marathon in Maeps, I will say it a little bit challenging as most of the places there berbukit plus during the event,matahari betul2 di depan muka kita...huhu..mencabar betul larian mcm ni...sampai sejuk2 tangan kakak I..sian kak ety but we managed to run...no, I will say walking for 6 km non stop...haha...most of the time, I enjoyed the scenery around Maeps...cantik sih with a lots of small park and dusun around there..

picture time:
event banner

view early in the morning

during kit collection...candid picture

warming up with abam sado and kak cun

jom lari

lautan manusia join for 6 km

tinggalkan cop mohor

with cop mohor and medal...kalo korang perasan, baju kitaorg lain2 color which represent different purpose of the run event..event ni utk raised up fund..blue is for children, pink-lady, green-health and oren-animal

yes..achievement lock...new activity 

the medal

muka kepanasan



ok, that's all for the first event together..next running will be on March 2018 at UM. should be this coming December, but the committee had postponed it to next year...oh, forget, next walking will be this coming November at Putrajaya..it is free and just bring any item u can recycle...they will provide free t-shirt and meal...will join there with lovely muni...yeah as we promise, at least, we will met up once a month...haha


lastly 

my medal and beep number


tq for reading and sapa2 yg nk ajak I join run, don't forget to contact me..hehe ^-^
      

Friday, October 27, 2017

Trip to Sabah: Day 3

Assalamualaikum....

Sambungan entry trip to Sabah..Day 3. original plan, island hoping..but actually happened was..huhu..hujan drp mlm tadi sampai ke pagi...memang idok lah ke island caused ombak memang di tinggi di tambah ada taufan di Filipina..huhu..tunggu2 until 10 am, hujan masih turun...makanya, plan B di rangka serta merta and we went to the place to make us knew about Sabah closely in one place..ya, betul, we went to Sabah museum. Mungkin ada yg kata, ala ni trip bdk2 sekolah...tul tak? tp believed me, dikala plan korang tidak dpt diteruskan and you guys need place yg x kena hujan..this one of the place. It is located near queen Elizabeth hospital and the entrance fee was rm2/person. and it open from 9.00-5.00 pm. tp korang, muzium Sabah ni luas wei...x rugi masuk..kitaorg pun x sempat nak melawat ke semua tempat caused nk kejar flight plus dah lapar and nk mkn lunch

di dalam muzium ni ada 2 tingkat..korang msk2 je, ada tulang ikan paus yg di awet..besar wei. kagum gak lah mcm mana diaorg awet and letak kat muzium ni...di sini juga ada pameran pasal kemerdekaan sabah, sabah ms di tawan jepun, etnik2 di sabah, gua buatan (my mom takut nk msk tp anak2nya, haram...redah gak, tp bila korang msk gua buatan tu, memang best!..ada terangkan mcm mana gua dibentuk and ada replika manusia nk ambik sarang burung), ada kubur, bintang2, etc..kat luar muzium ni, ada pameran kereta lama and keretapi...di sisi muzium ada tempat mengenali sains and ruangan arkib rtm...kt sini juga di sediakan kemudahan surau, toilet and kedai cedermata...and dlm kedai ni, apa yg menarik perhatian kitaorg ada ice cream..sedap sgt!!sampai repeat 2 kali beli..haha

next, utk memuaskan perut..we went to imago shopping mall. mall ni dikatakan baru dibuka and view dia cantik and kapal terbang memang lalu kat mall ni...makan2 and window shopping...b4 ke airport...nasib gi awal ke airport caused jem from imago to airport..korang kena make sure flight korang kena naik kat mana tau, caused kat sini ada 2 airport...takut salah masuk airport je..hehe

ok, tu saja perjalanan kami ke sabah utk celebrate ijah convocation. anggaran perbelanjaan sorang about RM450-500 for 3 days 2 nights

gambar time:
pintu masuk muzium

kt ruangan haiwan dan hidupan laut

dalam keretapi lama yg x bergerak dah

tulang ikan paus..besar tak?

with the one of Sabah tribe

on the way to airport...see, ms kitaorg nk blk pun still hujan

kat ruangan perkahwinan masyarakat di sabah

with kereta2 antik

back to the reality



ok, that's all for Sabah trip...so Hasnah please wake up and chase your dream even though your bosses keep marah2, sokmo very kecewa dgn u la, bising2 la sampai tahap asyik rs why I choose this road....huhu...I always think what happen if I...for example (this is real situation tau..bkn dibuat2)..what happen if I follow amin to UNIMAS's interview back on 2010, maybe I already be a lecture in UNIMAS or what happen if I follow muni's invitation to be RA like her back on 2013..or what happen if I just accept UiTM tenaga muda skim and further my study in any place in the world back on 2015...

but "IF"...is not to be applicable right now..ya, kalo ada sesalan..rsnya banyak benda perlu disesalkan..and IF word tu buat anda rs lagi down if your really think about it..so, pandang depan and hadap je segala benda yg ada..I tengah practice 1 benda utk menerima apa yg sy baca akan di practicekan not reading for the exam..hope dgn cara ini apa yg dibaca boleh meresap dlm hati and mudah diingati..seperti mana I still remember my Master study and hopefully I can do the same thing now...


ok, tq dengar luahan hati I pd keadaan yg x berapa betul ni..haha..lastly
 

when is the next vocation?


tq for reading and take care ^-^
    

Friday, October 20, 2017

day2 : sabah trip

assalamualaikum

meh, sambung entry yg tertangguh selama 1 bulan..haha..day 2, di Sabah...I started kt tempat kitaorg menginap ya which was 36 miles lodge. breakfast siap2 di sana and disebabkan we just took a hotel for 4 person, sorang lagi kena byr for breakfast which cost about rm10/person. and korang jgn bayang2kan makanan ala2 hotel tau..just a simple breakfast mcm kat rumah tu...ok, pack2 brg and then our first visit was desa cattle dairy aka tempat melihat lembu2 ala2 di New Zealand..utk msuk, sila byr rm5/person and it open from 8am-5pm but better orang dtg awal. why? sebab nya, tempat yg terhad utk parking and of course korang boleh tengok gunung kinabalu lebih jelas sebelum di tutupi awan..trust me, sangt cantik!!! korang boleh capture a lot of nice pictures and jgn lupa membeli product tenusu which were milk (got 2 flavor: original and chocolate), aiskrim gelato, yogurt and cheese. korang mungkin akan terkejut dgn harga ice cream tu, but believed me...memang sedap..huhu

then, kitaorg meneruskan perjalanan and kali ni pegi ke poring hot spring which located about 38km from dairy farm tadi..apa yg menarik di sini ya? of course air panas yg dibuat dlm kolam2 kecil which means korang kena tadah air korang sendiri and sila kosongkan kolam after you finish. selain tu, terdapat beberapa tarikan lain antaranya taman rama2, air terjun and yg kami naik juga: jambatan gantung. oh ya, utk msk ke kolam air panas ni, it cost rm3/person and utk ke jambatan gantung ni rm3/person and kalo nk bergambar di atas tu, 1 phone/kamera rm5/psc. ada 4 jambatan yg perlu dilalui and yg bestnya b4 korang naik jambatan ni, laluan dia memang disediakan and nk naik tu ok, lg adventure yg di frim kepong caused frim x de track yg bertali..trn dr jambatan, kitaorg merendamkan kaki sambil mkn pisang..rs pisang di sini berbeza drp semenanjung...jgn lupa try tau..harga pun ok

then, on d way blk ke KK, kitaorg singgah sat bergambar di kinabalu pine resort...memang superb pemandangan di sini. entrance fee pun FOC..hehe..then, kitaorg singgah di umah terbalik..which cost you rm10.60/person. selain drp rumah ada a few interactions there..tp kitaorg just msk umah shj. kita dilarang utk mengambil gambar di dalm rumah, tp korang boleh ambil gamba di luar rumah...ada a few kwsn, yg ditebalikkan brg2 nya..apa yg ada dirumah terbalik tu, kena simpan dlm hati je lah gambarannya...then, kami ke KK and cr makanan area UMS, which is suit with our rs tekak semenanjung...kwsn kedai betul2 dpn UMS. then, kitaorg msk UMS sat, and solat di UMS...ingat nk msk muzium marin, sekali tutup dah...huhu

di kk, kitaorg bermalam di kooler in..pernight for 4 persons was rm210..ada 2 katil queen tp x de sarapan..but it was ok, cause trn2 je, mcm kedai makan ada..yeah. trip mlm kitaorg kurang best caused hujan..kitaorg gi mkn seafood di pasar filipina and beli brg2 utk di bawa blk ke semenanjung...hujan memang membantutkan pergerakan kitaorg..huhu...memang x best tau, sajalah tu suruh gi sabah balik...

ok, picture time 
check out

the ice cream

breakfast time di 36 mile lodge

di luar pintu masuk desa cattle farm..belakang tu gunung kinabalu

tempat wajib ambil gambar..bukti kedatangan

peta tempat2 menarik di kundasang

us

mom and sister

jambatan gantung

rehat sat di pine resort

picture

with kembar masing2

rumah dlm gengaman

with love from sabah

di luar umah terbalik..other place for tempat wajib ambil gambar

kooler hotel room

anti social sambil tunggu makanan siap

makanan yg mak mengidam: lobster...tp isi sikit..huhu..x puas and harga rm70++

udang butter..emang sedap..2 makanan ni je sempat snap..haha

di sebabkan hujan...terpaks shopping dlm banggunan...huhu..mahal sikit la

muka riang tunggu org bungkuskan kotak



that's all for he second day...tinggal last entry for sabah trip


lastly,
ok kakak, jom jln2


tq for reading and take care ^-^