Tuesday, August 25, 2009

ogos 2009


bulan kemerdekaan...dan seperti biasa lagu2 kemerdekaan dendangan allahyarham sudirman, aisyah, lagu ciptaan pak ngah dan lain2 akan mewarnai radio dan tv. selalu teringat kenangan ms sekolah, waktu sambut merdeka. ms boys kena berlakon ikut skrip lagu, masing2 sibuk nak sertai pertandingan itu ini sempena merdeka & girls yg kena buat perform dikir barat sempena merdeka. ingat tak ms kita menang dikir barat ms form 4..ish..memang x leh lupalah.bulan nie juga, umat islam satu dunia mula menunaikan rukun islam yang ketiga iaitu berpuasa di bulan ramadhan...moga bulan ramadhan tahun ini dapat ditunaikan dengan baik dan sempurna seperti tahun2 yg lain..insyaallah..





oklah, jom cite apa yg berlaku b4 bulan puasa. 1/8, tasya, kak sha,kak yana, yan yan syikin, ain and me dikehendaki pergi ke USM induk, penang untuk majlis angkat sumpah student2 yg baru mendaftar..eh, kejap. only tasya and me yg baru mendaftar..yg lain dah lama, tapi tak pegi lagi tahun lepas..ha, baru betul. so, di sana, kiteorng menginap di asrama saujana, mak ai..tangga dia punyalah banyak, kawasan tinggi pulak tue..penatnya..sian kiteorng kena panjat, tapi kesian lagi dgn ibu menagndung, kak yana. dah lah kena bawak beg, diri & baby lagi..nasib baik ada syikin yg gagah membawa beg kak yana. cayalah ash....so, kat sana actually majlis tue utk 2 jam je..dan selebihnya adalah masa merayau2..ha!!ha!!kat sana aku sempat gi bukit jambul (survey barang2 mp4 sikit), perangi mall (sori ya kalo salah eja..) and Queensbay..shopping? adalah sikit..tapi ash, kak yana...hm..hm..pepaham jelah.nasib baik x bawak kete sorong tue, kalo tak mahu 2-3 kete pun x muat..jgn marah ye..anyway..percutian di penang walaupun sebentar tapi banyak benda yg mencuit hati. ms kat kedai mkn, pasal kat bas (jangan nak citelah, mcm2 jadi) dan lain2. byk sangat kan yg nak kena story. so, kite ringkaskan seperti yg diterangkan di atas.


balik je dr penang, aku terus kena menghadap dr hans, sebabnya aku kena present oral utk genetic congress...hasnah nie memang x betul..patutnya present oral ms ncmhs. nie tak, congress yg besar nie, gi redah present oral for the first time..lama jugaklah aku berfikir...betul ke apa yg aku buat nie? rasa mcm malas nak pegi pun ada, nak menyorok kat mana ya? kalo aku balik selangor mcm mana? (byk kali pikir sampai gerun aku rasa), tapi sebab aku dah janji dgn dr..aku kena buat gak..bak kata pepatah, janji perlu di tunaikan..arg!!!sabar..sabar..balik umah, housemate aku kata kite semua kena pindah..ala...nie yg aku malas nie cause cikgu din nak ambik balik umah nie cause anak dia nak balik dan plan nak duduk kat umah tue..aiya!!x payah nak risau (kataku dlm hati...i got a big problem to face first, presenting oral at genetic congress,!). jadi dgn segala kemalasan di tolak tepi sebentar cause aku kena packing utk ke genting pulak (tapi bila fikir nak main2 kat puncak tue, terus aku nak pegi!). nasib baik urusan bas dah settle, and thanks to amin too...(sian dia, kena tolong, ala..dia naik gak bas tue, x gitu?)keesokan harinya..tepat kul 9.15 dengan kekuatan 15 org penumang dan 2 pemandu kami pun berangkat ke genting....dan sampai di sana pukul 6.15.


ok..apa jadi kat genting..overall memang menakutkan dan nasib baik aku kena hari pertama. so, segala ketakutan pun berakhir dengan cepatnya. soalan dia, leh tahanlah. tapi aku melindungi diri sendiri dengan segala ilmu pertahanan yg ada..ha!ha!!goreng dgn cara berilmu saja.. break sekejap. nak cite pasal dinner pulak.dinner tue, mkn lambat because menteri dtg lambat, 1 jam lagi lambatnya, dan makanannya x lah sedap sangat. kiteorng (aku, tasya,siti and kak aishah) dok satu meja dgn mr chia dan 5 org peserta dari udm (diaorng nie oklah, nice to met u all!). sambung cite...lepas habis present aku tunggu sampai tasya habis dan petang lepas tasya habis present..aku, tasya,siti & kak aishah menaikkan diri kami ke taman tema genting, ambik out and in door game...best giler!!aku main roller coster yg baru & lama. (baru tue agak menakutkan sikit ditambah kabus yg tebal cause baru lepas hujan dan tak nampak jalan benda tue nak ke mana..sedar2 dah terbalik diri..), carpet terbang (pak2 arab nie main lawan jerit pulak, nasib baik aku x pekak lepas naik), naik gajah (tekan butang tengah tue, tiba2 dia ternaik turun), naik buaian (sejuk cause bukak kasut dan lupa nak pakai stokin...), dan pirate train (ingat apalah...x takut langsung, penat aku tunggu..) utk yg out door. x banyak leh main cause sampai puncak pun dah pukul 5. cause weekdays, taman tutup kul 6.30. pas tue, kiteorng pun pegi ke in door theme main2 bumper car, naik gondola, ferris, main kat snow world (gila sejuk...mcm mana lah aku nak duduk luar nagara nie. dok malaysialah lagi best..), 3d cinema (cute sangat kucing dia tapi x reti2 nak terbang, sampai kiteorng pun sendiri pun terterbang sendiri), dan kuda berpusing. disamping mengabadikan foto2 kami di sana...bestnya pegi genting ramai...kalo lagi ramai lagi best!!ha!!ha!! balik, kiteorng naik awana sky view dan sampai ke awana hotel dalam kul 11.50 malam.. di kesempatan ini, nak ucap congerate to abg nizam (menang tempat ke-3, ala menang selalu dia menag pun), ct (menang tempat pertama, cayalah ct setelah tiga kali berturut-turut present oral, menang jugak. cayalah ct) & Dr khai, ppsg (no 3 utk poster)..balik2 dari genting, dapat tahu ada 1 org student ppsk kena H1N1. balik nie, gayanya kena pakai masklah pulak..adui!! x suka nya. tapi kena pakai jugak. overall perjalanan ke genting sangat best..kalo gi conference mcm nie, selalu pun x pe walaupun present oral..he.he..takutnya..hope2 lepas nie kalo ada confrencess leh gi dgn bilangan yg lebih ramai... gambar di atas, di depan pintu masuk taman tema genting. paling kanan baris satu, bergambar dengan salah satu poster dr usm. tengah: dr hujung kak yana, kak aishah dan siti. sebelah: sebahagian warga genom...bawah dr kiri: gambar dinner di kuala kerai. tengah: awana genting, baru balik drp bermain2. hujung: sijil kemenangan siti as the best oral presentation utk bahagian genetik manusia..tahniah!













ok, balik dari genting, tasya kena uruskan program utk ke cameron pulak..aku? x nak gi sana..penatlah..dari penang ke genting..penatnya...22/8 adalah yg dinantikan oleh semua umat islam di malaysia dan kawasan2 yg sewaktu dengannya.. (yg ditunggu ke?entah..aku pun x pasti, tanya diri masing2 ya). Tertinggal satu cite pasal rumah. lepas balik genting, kami semua pergi makan2 di matahari..cause me & shikin dah dapat fellow.(alhamdulillah!, x payah nak korek duit geran lagi...) overall makanan di matahari, oklah..kiranya standard new horizan tapi tempat dari segi kebesaran dan lawa, memang new horizan menang lagilah..disamping menyambut birthday along, wana & muni..hapi birthday!!sweet 24 (aku dah lama sweet 24, korang baru je..)
Satu lagi nak cite pasal dinner persala di shams (sori, if wrong spelling)..dinner nie mcm kurang je sambutan..yelah ajk yg buat semuanya termasuklah persembahan dan aturcara utk dinner. anyway, moga persala lagi sukses utk tahun2 mendatang datang, dan dapat kumpul lebih ramai master student utk kite2 bertukar pendapat tidak lupa juga reagent if kiteorng nie kekurangan reagent yg diperlukan...
bulan ramadhan pun tiba..so, seperti tahun lepas, aku dan budak rumah gi mengerakkan kaki masing2 di surau yg terletak x sampai 100 langkah dari rumah kami..time2 nie je kiteorng gi surau. time2 lain..jangan harap...ok, selamat menunaikan puasa&menambahkan ibadat di bulan yg mulia ini... jumpa di bulan hadapan utk sambutan hari raya!selamat berpuasa!!!





































2 comments:

ezzah said...

perangin mall la sis... hehehe

khairulzchenko said...

salam..good progress blog...teruskan menulis..