Tuesday, December 27, 2016

komuter link i card: student 2017

assalamualaikum

dah hujung2 thn ni..jgn lupa ya apa2 yg perlu ditukar...atm cards, card royalti kedai etc...and paling penting to those pengguna tegar ktm mcm i...card komuter perlu ditukar

start from 01 january 2017, kad komuter yg lama tu x valid ya guys....jadi, kena cepat2 tukar ya kwn2 yg masih bergelar student tu..kalo x, x dptlah off 50% everytime korang nak travel. and start thn dpn gak, kad komuter yg mcm korang ada skrg ni, hanya valid utk ktm shj..means kalo korang nk beli tiket ets ke, ke padang besar ke...kena ada kad asing...huhu..

utk memohon kad ets and seangkatan dgn perjalanan yg jauh...korang boleh ke web site ktm. lupa pulak, sekarang ni semua info boleh isi online utk apply kad ni:
http://www.ktmb.com.my/ktmb/index.php?r=portal/index

and cari ruangan pd perkhidmatan dlm talian and click KTM i-card...isi semua info and korang boleh byr online. make sure ada no rujukan (memang disediakan), br korang leh byr online. kalo no rujukan x de, korang silalah pinjam laptop atau guna pc yg lain ya. oh ya, korang boleh minta diaorg antar kad korang ke alamat korang ataupun korang call office ktm level 2 (no office ada pd invoice) and request to ambil sendiri kad tu. kad ini bernilai rm35, lps korang isi semua info and byr, invoice akan di hantar to your email yg korang tulis 

utk apply kad ktm (komuter link)...korang gi ke website ktm:
 http://www.ktmb.com.my/ktmb/index.php?r=portal/index
 cari ruangan pd perkhidmatan dlm talian and click Komuter link. sila download borang pada first ruangan tu. borang tu, utk pengesahan sampai bila korang punya tarikh pembelajaran..sila request pada staff student affairs atau sesetengah uni ke bhgn registration. isi borang  ni pun online jugak. b4 that  korang kena scan borang pengesahan tadi, ic and student card...sebab lps dah isi online tu, korang kena upload benda yg korang scan tadi tu. and then pihak ktm akan bg email mengatakan info korang dah diterima..utk kad ni, korang kena gi ke kl sentral aras 2. gi ke kaunter komuter link, berdepan dgn kaunter ambil no utk ets train. b4 ke sana, sila print form berkenaan atau kalo x de printer, korang tunjukkan email yg korang dpt tu...tp pd pendapat i, better korang print..senang sikit kerja staff kat situ...besar sikit nk baca nama and ic korang. harga 1 kad ialah rm5 and korang boleh terus topup kad korang kat situ...and after dpt kad & topup, korang leh guna dah kad tu...x payah nk beratur..pendek cite, kad ni sama fungsi dgn touch and go just kalo nk topup, korang still kena ke ktm counter...i x nampak pulak kaunter lain utk topup kad ni..hehe. oh ya, kaunter ni dibuka bermula 9pg-5ptg (isnin-jumaat) & sabtu (9pg-1 tengah hari: sampai 31.12.2016). tutup pd cuti am and ahad.

ok semua, hope info ini dpt membantu pembelanjaan semua. jgn lupa tukar kad utk dpt penjimatan berbaloi2 ya...

tq for reading and take care^-^  

No comments: